Соопштенија

22 Декември 2016

Испит по предметот Легислатива за хемија на животна средина и храна во јануарската испитна сесија

Термини за испит по предметот Легислатива за хемија на животна средина и храна во јануарската испитна сесија:

I декада: 16.01. во 12 часот во пред. 124

II декада: 30.01. во 12 часот во пред. 124

предметен наставник

проф. Стојковиќ


15 Декември 2016

Програма за 16 декември - ден на Природно-математичкиот факултет

 16.12.2016г (петок),  Природно-математички факултет-Скопје

 

10:00-10:45 часот

            -Обраќање на Деканот на Природно-математичкиот факултет при Универзитетот “Св.Кирил и Методиј” во Скопје

            -Доделување на награди на вработени и пензионери на Природно-математичкиот факултет во 2016

            -Промоција на магистри и специјалисти

 

 12:00-12:30 часот

            -Обраќање на Деканот на Природно-математичкиот факултет при Универзитетот “Св.Кирил и Методиј” во Скопје

            - Доделување на награди на најдобрите дипломирани студенти

  

13:00 часот

            -Промоција на дипломираните студенти на соодветните институти

 

 


08 Декември 2016

СПЕКТАКЛ

Почитувани,

Групата „Среќни хемичари (THC)“ и групата „(Не толку) среќни хемичари“ со задоволство ви го најавуваат следниот

ХЕМИСКИ СПЕКТАКЛ

кој ќе се одржи на 22.12.2016 (четврток) со почеток во 18:00 h во амфитеатарот на Институтот за хемија.

Бидете подготвени за уште една одлична хемиска забава од серијата спектакли во кои учествуваат „(Не толку) среќните хемичари“ во добро познатиот состав. Следува 90 минутна хемиска претстава исполнета со многу театралност, оригиналност, возбуда и хемиска магија пренесена преку експерименти со кои „(Не толку) среќните хемичари“ оставија длабока трага во историјата на Институтот.

Добредојдени се сите, од најмали до највозрасни!


02 Декември 2016

На 21 декември 2016 година во 12 часот на Институтот за хемија на Природно-математичкиот факултет ќе се одржи јавна одбранa на докторската дисертација: 

ОПТИМИЗАЦИЈА НА АНAЛИТИЧКИ МЕТОДИ ЗА КОНТРОЛА НА БИОГЕНИ АМИНИ И НИВНО ОПРЕДЕЛУВАЊЕ ВО МАКЕДОНСКИ ВИНА изработена од кандидатот м-р Крсте Ташев.


02 Декември 2016

На 27 декември 2016 година во 12 часот на Институтот за хемија на Природно-математичкиот факултет ќе се одржи јавна одбрана на магистерската работа:

„ДИЗАЈН НА МОДИФИЦИРАНИ ЕЛЕКТРОДИ СО MnCO3 ВО УЛОГА НА АМПЕРОМЕТ­РИСКИ СЕНЗОРИ ЗА ВОДОРОД ПЕРОКСИД“ изработена од кандидатот Сашо Стојковиќ, дипл. инж. по хемија.


09 Ноември 2016

СООПШТЕНИЕ ЗА МОЖНОСТ ЗА АПЛИЦИРАЊЕ НА МАГИСТЕРСКИ СТУДИИ НА ПРОГРАМАТА „ERASMUS MUNDUS SERP+ MASTER“

Erasmus Mundus SERP+ master (www.master-serp.eu) for students in chemistry, physical-chemistry and materials science.

The teaching is delivered in English by a consortium of 4 European universities: University of Paris-Sud (France) - University of Genoa (Italy) - University of Porto (Portugal) - Adam Mickiewicz University (Poland).

This two-year master aims at training students in areas of great relevance such as: renewable energies, green chemistry, nanosciences, nanomedicine, innovative materials, applications of radiations.

We offer a lot of benefits for the students: an innovative summer school on transferable skills to develop entrepreneurial skills, the involvement of non-academic actors, an international and intersectoral mobility scheme, a six-month internship, and a large range of facilities offered to the students.

About 20 Erasmus Mundus scholarships (EU students: 32,800€; non EU students: from 41,800€ to 43,800€) and 15 places for self-financed students are available.

Applications online (www.master-serp.eu) before March 4th, 2017 for the Erasmus Mundus scholarship and June 30th, 2017 for self-financed students.  


09 Ноември 2016

ВАЖНА ИЗМЕНА!

Терминот за првиот колоквиум по Општа хемија А-ниво како и за ноемврискиот испитен рок кај проф. Иван Грозданов е поместен за 17 ноември од 10 ч.08 Ноември 2016

ОДЛОЖЕНА!!! Студентска планинарска тура, Водно-2016

Како резултат на временските услови, планинарската тура предвидена за 9 ноември СЕ ОДЛОЖУВА!

     
      На 9 ноември 2016 година ќе се одржи 32 Студентска планинарска тура „Водно 2016 година“ под покровителство на ректорот на УКИМ, а по повод 13 Ноември - Денот на oслободувањето на Скопје.
        Стартот е во 10 часот пред Институтот за земјотресно инженерство и инженерска сеизмологија, а собирањето е во 9.30 часот  пред овој Институт. Турата е задолжителна за студентите на УКИМ од прва година, а поканети се сите студенти и вработени на УКИМ.

симни документ


04 Ноември 2016

ПОКАНА ЗА МАНИФЕСТАЦИЈАТА „НОЕМВРИ - МЕСЕЦ НА НАУКАТА“

       Ве повикуваме да се вклучите во манифестацијата за популаризација на природните науки „Ноември - месец на науката“, во организација на Друштвото на физичарите на Р. Македонија, Сојузот на хемичарите и технолозите на Македонија, Друштво на биолози на Р. Македонија, Македонско астрономско друштво, Македонско географско друштво, Скопско астрономско друштво, Природно - математички факултет и Skopje City Mall.

       Настанот е наменет за сите ученици од основните и средните училишта во Р. Македонија (одделенска настава, предметна настава и ученици од средните училишта, гимназиско и средно стручно образование) и наставниците што предаваат природни науки (одделенска и предметна настава), физика, хемија, биологија и географија (во основно и во средно училиште).

       Настанот ќе се одржува на две места: Природно-математичкиот факултет во Скопје и Skopje City Mall и вклучува активности, како изложба и натпревар во изработки, демонстрации и експерименти наменети и за граѓани, добронамерници, посетители, родители, студенти...

       Целосната програма за настанот е дадена во продолжение.

симни документ


04 Ноември 2016

Соопштение за вонредната сесија во ноември 2016

Усните испити кај проф. В. Мирчески (Општа хемија, Неорганска хемија Б-ниво и Електрохемија) ќе се одржат на 22.11.2016 со почеток во 10 часот во амфитеатарот на Институтот за хемија.

 

Проф. В. Мирчески

РЕЗУЛТАТИ

Резултати од усните испити

НОЕМВРИ 2016

 

(проф. В. Мирчески)

Неорганска хемија-Б ниво

Име и презиме

поени

оцена

  1. Ељса Крцишта

31

7

  1. Фатиме Реџеп

29

6

  1. Јована Тасева

27

6

  1. Киријана Спироска

25

6

  1. Елена Гаќеша

24

6-

  1. Резарта Сулејмани

23

6-

 

Критериум за оценување:

поени                                      оцена

25-29                                        6

30-34                                        7

35-39                                        8

40-44                                        9

54-50                                        10

Термин за консултации: вторник (06.12.2016) од 12-12:30 h во кабинетот бр. 238.

 Проф. д-р Валентин Мирчески                                                                   02.12.2016

 

РЕЗУЛТАТИ

ЕЛЕКТРОХЕМИЈА

(ноември 2016)

 

 

 

Име и Презиме

бодови

оцена

1

Мартина Богојовска

109

10

2

Ивана Спасевска

104

9

3

Наталија Гагочева

95

8

4

Сара Петрушевска

92

8

5

Борка Јовановска

39

5

 

 

 

Критериум за оценување:

 

БОДОВИ                                  ОЦЕНА

 

65-75                                        6

76-85                                        7

86-95                                        8

96-105                                      9

106-120                         10

 

Термин за консултации: понеделник (26.12.2016) од 12-13 h во кабинетот бр. 238.

 

 

Проф. д-р Валентин Мирчески                                                                                       23.12.2016

 


| 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |